Addy Korteweg Regenboogvogel

 

Addy Korteweg
lichaamsgericht werkende gezondheidszorgpsycholoog

Adres Kerkstraat 26, 7722 LR Hoonhorst (Dalfsen), telefoon 0529 402086
Website/email www.addykorteweg.nl, addy@addykorteweg.nl
Registratie gezondheidszorgpsycholoog BIG, PSYCHOLOOG NIP, eerstelijnsbehandeling zie zorgverzekeraar, tweedelijnsbehandeling zie www.1nP.nl
Werkterrein begeleiding van mensen met trauma, traumatische stress en burn-out, psychosomatische klachten, problemen voortkomend uit disbalans tussen denken-voelen-doen (angst/depressiviteit/impulsiviteit) en hechtingsproblemen (eenzaamheid/verlating/verbinding/afwijzing)
Methoden o.a. EMDR, diagnostiek, lichaamsgerichte methoden
Doelgroep (jong)volwassenen
Openingstijden Elke dag behalve donderdag, uitsluitend overdag
Aanmelding Telefonisch
Wachttijden 3 – 4 weken

Hoe zinloos
Om je leven te verspillen
Aan het bevechten van vijanden

Hoe dwaas
Om je leven geen betekenis te geven
Terwijl een menselijk lichaam
Zo’n zeldzaam geschenk is.

Boeddhistisch gezegde

Lichaamsgerichte therapie

Er kunnen allerlei redenen zijn om in therapie te gaan. Kortdurende therapie is gericht op het oplossen van een bepaalde vraag of klacht. Het vertrekpunt is vaak je cognitie, het denken. Daarom wordt dit cognitieve therapie genoemd.

Therapie die wat langer duurt richt zich meer op inzicht in jezelf en in je levensgeschiedenis. De nadruk ligt hier op “ervaring” en “gewaarwording”. Je kunt weten wat je anders wilt doen maar als de ervaring niet wordt toegevoegd verandert je gedrag nog niet vanzelfsprekend. Lichaamsgerichte therapie hoort bij deze aanpak. Lichaam en geest zijn intens met elkaar verbonden. Als iemand iets denkt of voelt gebeurt er tegelijkertijd ook iets in het lichaam. Als iemand een lichamelijke sensatie heeft (wat ben ik stijf!) is er ook een gevoel bij of een gedachte.

Ons lichaam gaat altijd een cyclus door: naast inspanning is ontspanning belangrijk. Na een ervaring is verwerking nodig (loslaten, herstellen). Deze natuurlijke cyclus van “ervaren – verwerken – bijkomen – loslaten – herstellen” wordt door veel mensen lang niet altijd gemaakt. Het gevolg kan zijn dat er een splitsing ontstaat tussen denken en voelen, tussen het hoofd en het lichaam. Je wéét wel b.v. dat je rust nodig hebt maar je voelt je té gejaagd om die ook te nemen. Of je weet dat je nu even “nee” moet zeggen maar “dat komt straks wel”.

Het integreren van denken en voelen is belangrijk. Lichaamsgerichte therapie biedt deze integratie. Het staat met één been in de traditie van doelgerichtheid en zorgvuldig onderzoek naar de achtergrond van klachten (mentaliteit en cognitie). Het andere been staat in de traditie van mindfulness en vergroting van het bewustzijn van het Hier en Nu (verkennen van gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen).

De praktijk van Addy Korteweg